INDEX

REFERENCE

Card: HDA Intel PCH
Chip: Intel CougarPoint HDMI
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1c20] (rev 05)
Subsystem: Lenovo Device [17aa:3975]
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 41
Region 0: Memory at d0600000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: snd_hda_intel

cat /proc/asound/version 
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
cat /proc/asound/cards 
0 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                     HDA Intel PCH at 0xc4400000 irq 42
cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: Conexant CX20590
Codec: Intel CougarPoint HDMI
wget 'http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh'

ToDo

TESTS

Working: out speakers

modinfo snd-hda-intel | grep model
parm:           model:Use the given board model. (array of charp)
sudo m-a prepare --text && sudo m-a a-i --text alsa
# linux/version.h: No such file or directory
# linux/smp_lock.h: No such file or directory

WorkAround: AsuS

alsa-driver-linuxant_1.0.23.1_all.deb

UpStream:

sudo zile  /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
sudo /etc/init.d/alsa-utils restart ; arecord | strings 

url=http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.1-rc9-oneiric/
wget -r -l 1 -p $url
dpkg -i ./kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.1-rc9-oneiric/*all.deb ./kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.1-rc9-oneiric/*amd64.deb
# linux-image-3.1.0-0301rc9-generic_3.1.0-0301rc9.201110050905_amd64.deb
# https//launchpad.net/ubuntu/+archive/primary/+files/wireless-crda_1.14_amd64.deb

# https://launchpad.net/~kernel-ppa/+archive/ppa/+packages

CAPTURE

MiC Issue:

sudo /etc/init.d/alsa-utils restart ; arecord | xxd

#| Shutting down ALSA...done.
#| Setting up ALSA...done.
#| Recording WAVE 'stdin' : Unsigned 8 bit, Rate 8000 Hz, Mono
#| 0000000: 5249 4646 2400 0080 5741 5645 666d 7420  RIFF$...WAVEfmt 
#| 0000010: 1000 0000 0100 0100 401f 0000 401f 0000  ........@...@...
arecord  -l
**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
arecord  | xxd
Recording WAVE 'stdin' : Unsigned 8 bit, Rate 8000 Hz, Mono
0000000: 5249 4646 2400 0080 5741 5645 666d 7420  RIFF$...WAVEfmt 
0000010: 1000 0000 0100 0100 401f 0000 401f 0000  ........@...@...
arecord  -f cd  | xxd
Recording WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
0000000: 5249 4646 2400 0080 5741 5645 666d 7420  RIFF$...WAVEfmt 
0000010: 1000 0000 0100 0200 44ac 0000 10b1 0200  ........D.......
arecord  -f cd  -c 1 | xxd
Recording WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Mono
0000000: 5249 4646 2400 0080 5741 5645 666d 7420  RIFF$...WAVEfmt 
0000010: 1000 0000 0100 0100 44ac 0000 8858 0100  ........D....X..

Mic Test : ok

  • linux-kernel 3.1.0-rc7-amd64 : ok
  • linux-image-3.1.0-0301rc9-generic_3.1.0-0301rc9.201110050905 : ok
alsamixer # set 100% all levels
arecord  | aplay

FeedBack:

Power Management

sudo touch  /var/cache/powertop/saved_parameters.powertop
sudo powertop
#| PowerTOP 1.98     Overview   Idle stats   Frequency stats   Device stats   Tunables                                     
#| Summary: 0.0 wakeups/second,  0.0 GPU ops/second, 0.0 VFS ops/sec and 58.2% CPU use
#|      Usage       Events/s    Category       Description
#|  100.0%                      Device         Audio codec alsa:hwC0D3: auto (Intel)
cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
1
cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller 
N
echo "Y" | sudo tee  /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller 
HDA015-B: Low power capabilities clarifications and enhancements

Reference :

Lauris suggested : {

The following workaround works for me:

log in
echo 1 | sudo tee /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
echo Y | sudo tee /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
pkill pulseaudio
log out & log in again (so pulseaudio gets restarted)

However just inserting in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf doesn't work. :(

options snd-hda-intel power_save=1
power_save_controller=Y" 

}

PM / PCI

  --- a/etc/local/lspci/00:1b.0.txt
  +++ b/etc/local/lspci/00:1b.0.txt
  -00: 86 80 20 1c 06 00 10 00 05 00 03 04 10 00 00 00
  +00: 86 80 20 1c 06 04 10 00 05 00 03 04 10 00 00 00
  -60: 05 70 80 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
  +60: 05 70 81 00 0c f0 e0 fe 00 00 00 00 71 41 00 00

  pci=00:1b.0
  sudo lspci -s $pci -xxx 

  setpci -s '00:1b.0' 0x05.B=0x00  0x62.B=0x80 0x64.B=0x0 0x65.B=0x0 0x66.B=0x0 0x67.B=0x0 0x68.B=0x0 0x69.B=0x0 0x6A.B=0x0 0x6B.B=0x0 0x6C.B=0 0x6D.B=0 0x6E.B=0 0x6F.B=0

@more: AspM LenovO AcpI PcI pm

MORE

hda.txt · Last modified: 2015/11/01 20:16 (external edit)
 
Except where otherwise noted, content on this wiki is licensed under the following license: CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki